lørdag 5. mars 2011

Gode boller til fastelavenssøndag!

I morgen er det fastelavenssøndag, og da smaker det godt med nystekte boller fylt med masse godsaker. Her er en basic bolleoppskrift, som man kan lage med eller uten rosiner etter ønske. Fastelavensbollene kan fylles med eggekrem, eller vanlig krem med ekstra godt syltetøy, og pyntes med et melisdryss på toppen.


BOLLER
Oppskriften gir 30-40 stk boller 


ca. 1 kg hvetemel målt i litermål (ofte trengs det litt mer mel)
180 g sukker
200 g smør
1 ts kardemomme
7 dl skummel melk
2 pakker gjær


Jeg blander først alt det tørre sammen, og blander smeltet smør  + melk i en kjele. Fersk gjær røres ut i den lunkne (37 grader) melkeblandingen (tørrgjær blandes sammen med melet), og deigen eltes godt i en kjøkkenmaskin. Ikke tilsett alt melet med en gang, tilpass melmengden til du får en blank og smidig deig som slipper bakebollen uten å klisse, og spar litt mel til utbakingen. Bruk minimalt med mel til utbakingen, så unngår du tørre boller. Forheving av deigen: ca 30 min + etterheving av boller ca 20 min. Bollene kan pensles med egg eller lunken melk før steking. Stekes midt i ovnen ved 225 grader, ca 10 minutter, til de har fått en gyllen farge. 


Jeg serverer bollene med nypisket krem og nytint bringebærsyltetøy + melis.


 Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...