BOLLER
ca. 1 kg hvetemel målt i litermål (ofte trengs det litt mer mel)
180 g sukker
200 g smør
1 ts kardemomme
7 dl skummel melk
2 pakker gjær
Jeg blander først alt det tørre sammen, og blander smeltet smør + melk i en kjele. Fersk gjær røres ut i den lunkne (37 grader) melkeblandingen (tørrgjær blandes sammen med melet), og deigen eltes godt i en kjøkkenmaskin. Ikke tilsett alt melet med en gang, tilpass melmengden til du får en blank og smidig deig som slipper bakebollen uten å klisse, og spar litt mel til utbakingen. Bruk minimalt med mel til utbakingen, så unngår du tørre boller. Forheving av deigen: ca 30 min + etterheving av boller ca 20 min. Bollene kan pensles med egg eller lunken melk før steking. Stekes midt i ovnen ved 225 grader, ca 10 minutter, til de har fått en gyllen farge.
Jeg serverer bollene med nypisket krem og nytint bringebærsyltetøy + melis.
Lykke til!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar