lørdag 6. november 2010

Karameller med smak av bringebær eller sjokolade

Det nærmer seg advent og juleforberedelser, og da får jeg alltid lyst å svinge meg på kjøkkenet. I et av årets julemagasiner fant jeg en oppskrift på bringebær-karameller som måtte prøves ut. Oppskriften på sjokoladekarameller fra Tine er også en klassiker, så da ble det begge deler. 

Trikset med karameller er tålmodighet, passe høy varme, og jevnlig omrøring. Ellers så er det jo bare å blande alt i en kasserolle, vente til røren består karamellprøven, og helle den ut i en form. 
Veldig enkelt  -  og resultatet blir farlig godt.


Bringebær-karameller 
(hentet fra Allers Juleidèer 2010)


Til ca 45 stk trenger du:
ca 200 g dypfryste bringebær
1 ss frisk sitronsaft
2 dl kremfløte
2,5 dl sukker








(merknad: jeg glemte sitronsaften, og doblet oppskriften slik at den passet en liten langpanne. Røren beholdt ikke den fine julerøde fargen etter koking, slik som i bladet, kanskje fordi jeg glemte sitron. Jeg tilsatte litt vaniljeessens i stedet.)


1. La bringebærene tine i en sil. Mos dem ved å presse bærene med en skje. Mål opp bringebærpurèen til ca 1 dl.
2. Hell pureen i en kjele sammen med de andre ingrediensene.
3. varm opp under omrøring til sukkeret smelter, og kok deretter til den holder karamellprøven. Drypp en dråpe røre i et glass vann. Kan den formes til en kule når den avkjøles, er røren ferdig. Røren skal holde 123-124 grader.
4. Mens røren koker, lager du en form av bakepapir som er ca 20x20 cm stor.
5. Hell i røren og sett formen kaldt for å stivne. Klipp den kalde karamellen i biter og pakk f.eks inn i cellofanpapir.




Sjokoladekarameller (Tine.no)


Ingredienser:
60 g  smør 
3 dl kremfløte
1,5 dl sirup
150 g sukker
1 ss vaniljesukker 
3 ss kakaopulver








(Merknad: jeg brukte melange i stedet for smør, og noen dråper vaniljeessens i stedet for vaniljesukker. Jeg lagde 2/3 oppskrift, som passet en liten langpanne)


Resten av oppskriften finner du HER.


TIPS: Ruller med cellofanpapir (rødt, blankt og med snøkrystaller) selges hos Panduro. Der finner man også kremmerhus av cellofan, for en ekstra lekker innpakning! :)


Kommentar til oppskriftene: Bringebær-karamellene var virkelig utrolig gode! Men etter å ha skjært opp og pakket nesten 100 enkelt-karameller, har jeg kommet frem til følgende konklusjon: neste gang bruker jeg små iskonfekt-former i stedet, slik at det ikke blir så tidkrevende.

3 kommentarer:

  1. Vad kul att du vill vara med i min utlottning!
    2 lotter till dig =)

    Hittar så mycket fint handarbete här! =)

    SvarSlett
  2. De så knallgode ut!
    Men den bringebærkaramellen, skal det ikke være sirup i den? Blir de "faste i fisken"?

    Ha en superduper lørdagskveld =)

    SvarSlett
  3. Ja, det blir gode og seige karameller, sukker og fløte gjør susen!

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...